Често задавани въпроси

Болки в стомаха и спазми, лудo тичане към тоалетната, повтаряща се диария, загуба на тегло, треска, загуба на апетит, умора. Това са всички класически симптоми на болестта на Крон. Дори и да сте нов в това, знаете, че не е забавно. Вероятно знаете също, че това е хронично - това означава, че ще имате до края на живота си (засега това знаят лекарите). Надяваме се, че с помощта на вашия медицински екип, с добър план и доза решителност от ваша страна, можете да контролирате Вашата болест.

Вероятно все още имате въпроси. Ето какво казват експертите.

Болестта на Крон (кръстена на името на Burrill B. Crohn, MD, лекарят, който го е определил през 1932 г.) е възпалително заболяване на стомашно-чревния тракт. Тя може да се появи навсякъде - от устата, стомаха, в тънкото и дебелото черво, чак до ануса. Болестта може да се влоши с течение на времето. Около 700 000 души в САЩ са болни от болестта на Крон. Тя засяга мъже и жени в почти еднакво съотношение. Възпалението е начинът, по който тялото отговаря нормално на дразнене или инфекция. Никой не е съвсем сигурен защо тялото се променя при болестта на Крон. Знаем, че възпалението предизвиква симптомите. То може да увреди стомашно-чревния тракт, като предизвика фисури ( нацепване на кожата на ануса), фистули (анормални пасажи) и инфекции. Възпалението с времето може да доведе до стеснения и запушвания на червата.

Има смисъл в твърдението, че това, което влиза в червата Ви, може да играе съществена роля. В действителност това все още не е ясно. "Иска ми се да имаме по-добър отговор на това", казват специалист. „Мисля, че за съжаление отговорът, който повечето хора изглежда получават, според моя опит, е този вид манипулация:E… това няма значение. Яжте онова, от което се чувствате добре. “Това е медицинският отговор за „ Ние наистина не знаем “.

Убеждението, че например консумацията на пикантни храни или храни с глутен е лошо за хората с Крон, не е научно доказано. Въпреки това много хора с болестта са стигнали до заключението, че определени храни могат да доведат до влошаване на симптомите на болестта. Така че те избягват тези храни.

Разбира се, "списъкът за избягване на всички разходи" на едно лице може да е за друг "списък за пазаруване".Реалността е, че все още не знаем точно как диетата влияе върху хода на болестта на Крон. Но би било грешка да се каже, че диетата не е свързана. Храненето е много важна част от поддържането на тялото здраво. Така че, според специалистите, е препоръчително да се храните добре, да слушате тялото си и да знаете, че не съществува универсален подход към диетата.

Изследователите не са съвсем сигурни какво стимулира имунната ви система и води до възпалението, което предизвиква болестта на Крон. Те казват, че генетиката и околната среда играят важна роля. Ако имате родител или брат или сестра с Крон, е по-вероятно да развиете болестта.

Освен това пушачите изглежда са по-склонни към заболяването, както и тези, които приемат нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), противозачатъчни хапчета и антибиотици. И може би това, което ядете, също влияе. Тези, които приемат храни с високо съдържание на мазнини, изглежда имат и по-голям риск да получат симптом.

Придържайте се към назначеното Ви лечение. Не спирайте. Много хора с Крон постигат ремисия и могат да останат в ремисия с дълго време. Тъй като няма лек за Крон, достигането на ремисия и поддържането и е основната цел на лекарите, които се занимават с ВЧЗ.

В някои случаи възпалението може да увреди стомашно-чревния тракт и да доведе до запушване, кървене или други усложнения. Така че операцията е възможна. При около 60% до 75% от хората с Крон това може да се наложи в някакъв момент. Но определено не е за предпочитане.

„Хирургията трябва да бъде последна мярка. Ще направя всичко възможно, за да спася моите пациенти с Крон от операциите" - казват лекари. - "Очевидно нямаме друг избор, ако има запушване, кървене, рак, перианални фистули. Но операцията е като въртяща се врата. Една операция често води до следваща."

Да. Дори тези, които са в ремисия, могат да имат релапс. Важно е обаче да запомните, че релапсите или рецидивите са част от Крон.

При наличието на имуномедиирано заболяване като болестта на Крон ще има възходи и падения. И върху тях пациентите и специалистите не винаги имат пряк контрол.

Заедно с въпроса за диетата, това са някои от първите въпроси, които хората задават на лекарите си. Отговорите са: Да, да, да и да.

"Има стотици пациенти, които са много щастливо женени и имат здрави деца", казват специалистите. - "Ако са предприети подходящи мерки, пациентите с болест на Крон могат да имат нормална бременност, без големи периоди на обостряне".

Е, всички са различни. Не е нужно да казвате на никого, ако не искате. Никой не би трябвало да се чувства задължен да обсъжда своето здравословно състояние, ако не е готов и не се чувства удобно с това.

И ако хората, на които казвате, не са готови: "Това ще е като да научите напълно нов език. Така че разкриването пред хората, които дори не знаят какво е състоянието, може да не е много полезно."

Така че каква е алтернативата? Едно добро начало, ако се чувствате комфортно, би било да достигнете до по-широка общност от пациенти с ВЧЗ.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да се обградите с медицински екип (лекар, медицинска сестра, фармацевт), на който имате доверие и се чувствате уверени в препоръчаното лечение, което е съобразено с Вашето състояние и начин на живот. Според специалистите има едно правило, което трябва да следвате: „Намерете екип, който харесвате“.