Responsive image

Съвети за хранене

Храненето играе съществена роля за здравето и за качеството на живот на всички хора, но значението му се увеличава при хора с болести на стомашно-чревния тракт. По-конкретно, симптомите на пациенти с идиопатични възпалителни болести на червата, т.е. улцерозен колит или болест на Крон, могат да се повлияят значително от хранителните им навици, особено във фаза на обостряне на болестта, доколкото тези пациенти обръщат специално и постоянно внимание на начина си на хранене, често през целия си живот. Тъй като има много прояви на идиопатичните възпалителни болести на червата, но и множество фармацевтични продукти и хирургични интервенции, хранителните нужди на тези пациенти са различни и често пъти трябва да бъдат индивидуализирани.


Responsive image

Пакет за спешна помощ

Може би си мислите: „Защо наистина да се нуждая от пакет за спешна помощ ?!“ Вярвайте, ще се радвате, че сте направили това в случай на инцидент. Или ако се отзовете някъде без тоалетна хартия… Ще се радвате, че е с вас.

Какво представлява пакетът за спешна помощ?

Пакетът за спешна помощ за ВЧЗ е чанта с предмети, които трябва да бъдат с вас, ако някога се окажете в неприятна ситуация (напр. изцапате панталоните си), без вашите лекарства или просто се нуждаете от тоалетна хартия в обществена тоалетна.

1. Чанта за пренасяне на предмети

Първо, очевидно ще ви е необходима чанта или контейнер, за да пренасяте тези принадлежности.

2. Допълнителен чифт панталони и бельо

Това, разбира се, е ясно, но в случай, че се нуждаете от обяснение ... това е само в случай, че се изпуснете на панталоните си. НАПРАВЕТЕ ГО. Дори ако мислите, че не е нужно.

3. Кърпа за почистване

4. Медицинска гривна и карта за незабавен достъп до тоалетната

Може да ги намерите в интернет. Просто потърсете и изпринтете.

5. Малки бутилки с вода

За почистване и при необходимост да приемете лекарства.

6. Ръкавици за еднократна употреба

Те могат да набавят от магазин или аптека. Отлични са за справяне с всякакви замърсени предмети.

7. Сода за хляб

Содата абсорбира миризми и течности и лесно почиства! Може да се поръси в торбата със замърсени предмети.

8. Почистващи мокри кърпички

Подарък, когато се озовете в обществена тоалетна без тоалетна хартия! Вършат работа и за дезинфекция на ръцете, да избършете тоалетната седалка, преди да седнете и т.н.

9. Крем против подсичане

10. Торба за отпадъци

11. Дезинфектант за ръце

В случай, че по време на почистването се изцапате повече.

12. Лекарства

Като цяло антидиарийните хапчета не са препоръчителни - но въпреки това има някои ситуации (шофиране на дълги разстояния), където могат да се окажат необходими. Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да приемате каквито и да е лекарства, особено когато имате сериозно заболяване.

13. Памперси за възрастни Не е срамно ако ви се наложи да ги носите или ползвате. Особено полезни са при пътуване на дълги разстояния.

АКО СТЕ ПАЦИЕНТ С ВЧЗ И ЖЕЛАЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ БЕЗПЛАТНО СПЕШЕН ПАКЕТ, МОЛЯ СВЪРЖЕТЕ СЕ С ВАШИЯ ПЕРСОНАЛЕН ЗДРАВЕН АСИСТЕНТ ТУК


Responsive image

Предотвратяване на симптомите

Болестта на Крон може да бъде непредсказуема. Но все пак може да живеете пълноценно, докато контролирате състоянието си. Ключът е да се фокусирате върху детайлите. Това наистина ще помогне да се справите с обострянията и симптомите, които са извън вашия контрол.

Съсредоточете се върху храната

Тъй като болестта на Крон засяга храносмилателната Ви система, храните, които консумирате, могат да окажат голямо влияние върху Вашето здравословно състояние. И все пак не трябва да оставяте страха от хранителните грешки да ви парализира, казват диетолозите. Вместо да се фокусираме върху отделните храни, да помислим по-мащабно за голямата картина. Ако повечето от вашите храни са цели продукти - вместо храни от опаковки с много съставки - тогава обикновено тревогите са по-малко. Ако в 75% от времето се придържате към качествена противовъзпалителна диета, това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си.

Пациенти съветват при новооткрита диагноза е да проследете какво се случва в тоалетната след хранене.

Водете дневник за това, което ядете през целия ден и запишете резултатите - вид на изхождането (воднисто, кашесто, с примеси на кръв), наличие на болка и т.н. От това ще разберете какви храни понасяте. Не забравяйте да си осигурите контакт с диетолог. Тогава ще разполагате с експертни съвети, докато развивате диетата си.

Конкретните указания, които трябва да имате предвид, преди да започнете да се храните, включват: Бъдете умни. Болестта на Крон не обича грубата храна. Но не се отказвайте напълно от фибрите. Ако на хората се казва„ без фибри “,обикновено те се отказват от всички плодове, зеленчуци, ядки и семена. Какво остава тогава? Диетата с преработени храни, която няма да накара никого да се чувства добре, казват специалистите. Уверете се, че фибрите са в подходящ вид за тялото ви чрез методите на белене и термично обработване на плодовете и зеленчуците, преди да ги изядете.

Вода. Всеки орган работи по-добре, когато получи достатъчно вода. Но когато имате Крон, ритъмът на червата ви показва, че губите повече течности, отколкото здрав човек. Да бъдете хидратиран е задължително. „Хидратацията е абсолютно необходима, за да се гарантира, че всичко се работи както трябва“, казват специалисти. Съществува следното правило: Вземете теглото си в килограми и го умножете по 15. Това ще покаже колко милилитра вода съветват да пиете всеки ден.

Бъдете внимателни, когато ядете навън. Най-добрият начин да преодолеете симптомите, свързани с храната, е сами да приготвяте храната си, вместо да рискувате с хранене навън. Но ако все пак се наложи:

 • Проверете менюто предварително. Не чакайте, докато седнете на масата, за да отворите менюто за първи път. Повечето места публикуват своето меню онлайн или може да проверите по телефона.
 • Поръчайте последни. Ако мисълта да сте в светлината на прожекторите на масата ви тревожи, оставете всички останали да поръчат храната си преди вас. Вашето семейство и приятели ще продължат разговорите си и тогава може да прошушнете предпочитанията си на ухото на келнера. Последното също означава, че е по-вероятно той да запомни специалните ви поръчки.
 • Играйте на сигурно. Казват, че менюто в ресторантите по-скоро включват неща, които не може да ядете, отколкото обратното. Придържайте се към онова, което познавате, дори ако това е просто предястие. Дори и най-модерните ресторанти предлагат основни ястия, на които можете да заложите като печени или сладки картофи. Но ако не го направите, изберете храна, която пасва добре на храносмилателната система, променена от болестта на Крон. Изберете прости ястия, които са печени или задушени - не пържени - и помолете сосовете да са отделно.
На път с болестта на Крон Може и да не знаете кога ще се появят симптомите, но може да се въоръжите с малки пособия за успех във всяка ситуация, включително когато сте на работа или далеч от дома.

Намерете тоалетна. Ако достъпът до тоалетна извън дома ви кара да се безпокоите, помолете Вашия лекар да ви издаде „карта за достъп“, която да носите със себе си. Това ви позволява да влезете във всяка тоалетна за хора с увреждания, която е на разположение. Възползвайте се от технологията. Съществуват приложения за смартфони, които могат да ви помогнат да намерите тоалетна където и да сте.

Информирайте шефа си. След поставяне на диагнозата обсъдете с ръководителя си как болестта на Крон може да се отрази на работното ви ежедневие. Ако шефовете ви са сговорчиви, това е страхотно, но ако не са, уверете се, че знаете правата си.

Подговете се за пътуване. Носете всичко, които може да ви потрябва като резервни дрехи или мокри кърпички, когато ще отсъствате от вкъщи за известно време. „Пътуването с наземен транспорт е по-лесно от това със самолет, защото има места, където може да спрете и да ползвате тоалетна. Но дори и тогава се желателно да се ограничи приема на храна. Контрол над психичното здраве

Добрият контрол над болестта на Крон включва медикаментозното лечение , правилното хранене и грижа за цялостното здравословно състояние, включително емоционалното здраве. Когато се паникьосвате или сте много тревожни, отделяте много адреналин и кортизол и червата започват да се реагират. Поддържането на ниски нива на стрес помага на имунната система да работи по-добре и предотвратява чревните симптоми. Начините, чрез които можете да го направите, включват:

Влезте в крачка със себе си. Може да се изкушите да положите прекалено много усилия, за да наваксате с работата или загубеното време по време на пристъп на болестта, но това може ви стресира много. Трудовите терапевти дават съвети как да се съхранява енергията на хората - как да ускорите темпото, да опростите работата и да свършите работата с по-малко енергия, а също и за избягване на манталитета „всичко или нищо“.

Правете неща, които обичате. Обичате дада плетете? Боулинг? Кафе с приятели? Дайте им приоритет. Вашите забавления не трябва да бъдат оставяни на заден план - те са част от плана ви за справяне с болестта. Потърсете подкрепа. Пациентската организация за Крон и Колит може да ви насочи към група за подкрепа във вашия район, където можете да се свържете с други хора, които имат Крон. Ако предпочитате индивидуалния контакт, свържете се с някого, който ще ви държи отговорен и ще ви насърчи, когато имате нужда от него.

Говорете за болестта на Крон. Това е неизбежно - заболяването ви вероятно ще се стане тема на разговор, когато не го очаквате. Разполагайте с готови отговори, когато това стане. Обучете хората как да ви отговорят. Бъдете истински, убедителни и спокойни. Преди всичко, не се извинявайте, че имате заболяване. Това изпраща съобщение, че имате проблем, а вие определено не сте проблем - вие сте човек.


Responsive image

Говорете за Вашето заболяване

Винаги разговаряйте с Вашия лекар или медицинска сестра

Тъй като иновативната чревно-селективна терапия за лечение на Болест на Крон е относително ново лечение, много важно е да уведомявате постоянно Вашия лекар или медицинска сестра за това как се чувствате по време на лечението. Това ще им помогне да придобият ясна представа доколко тази терапия за лечение на болест на Крон помага за контрол на симптомите и управление на заболяването. За да бъде следващото Ви посещение при лекаря или медицинската сестра ефективно, опитайте се да водите списък или дневник за ежедневния си живот с болестта на Крон. Например може да записвате всички промени в броя или тежестта на симптомите, които имате.

Поговорете за това в интернет

Има множество онлайн форуми, където може да споделите преживяванията и опита си с Болестта на Крон и да потърсите помощ или съвет от други пациенти. Тези форуми обикновено посрещат топло новите си членове, като може да използвате произволно потребителско име за да запазите своята анонимност, ако предпочитате това. Това е чудесен начин да потърсите и получите подкрепа от други хора, които разбират точно какво е да се живее с болестта на Крон и въздействието, което това може да окаже върху Вашия живот. Форумите често са свързани с благотворителни организации, посветени на болестта на Крон, където също може да получите подкрепа.

Patient.co.uk

Форум за Болестта на Крон

Ежедневна сила

HealingWell.com


Responsive image

Полезни съвети

 • Не пушете. „Пушенето прави болестта на Крон много по-лоша“, казват лекарите. „Ако имате болест на Крон и сте пушач, трябва да спрете.” Хората с болест на Крон, които пушат, имат повече обостряния и посещения в спешното отделение, а пушачите най-вероятно ще бъдат диагностицирани с болестта на Крон.
 • Пийте в умерени количества. Алкохолът може да раздразни лигавицата на чревния тракт и да изостри симптомите. Той може също да повлияе на лекарствата, които приемате. Дори ако установите, че можете да понасяте алкохол, важно е да ограничите приеманите количества.
 • Редовно тренирайте. Всички видове тренировки помагат за справянето с болестта на Крон. Упражненията не само помагат на храносмилателния тракт да работи по-ефективно, но също намаляват стреса чрез освобождаване на ендорфини ( хормони, които ви карат да се чувствате добре). Упражненията с тежести могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза (заболяване, което отслабва и изтънява костите), често срещано усложнение на болестта на Крон. Изберете упражнение, което ви харесва, за да останете мотивирани. Упражнявайте техники за релаксация. Въпреки че стресът не причинява болест на Крон, той може да влоши симптомите. Изследователи от Китай установяват, че стресът е играл роля за това как хората с болестта на Крон възприемат болестта и качеството на живот. Опитайте бавно дишане, йога, тай чи, медитация или нещо друго, което смятате за релаксиращо. Направете нещо, което ви помага. Това може да бъде четене на книга на тихо място, слушане на любимата музика или прекарване на време с приятели и семейството. Важното е това да е нещо, което постоянно желаете да правите и да ви релаксира.
 • Спете достатъчно. Когато сте уморени, по-вероятно е да се чувствате стресирани, което може да влоши симптомите. Ще спите по-добре през нощта, ако се придържате към режим на определено време за ставане и лягане в делничните дни и през уикенда. Също така не забравяйте да си дадете достатъчно време за релаксация преди лягане, за да можете да се съсредоточите върху съня.
 • Потърсете подкрепа. Намерете групите за подкрепа на болестта на Крон, които се срещат онлайн или лице в лице близо до мястото, където живеете или работите. Хората, които се присъединяват към групите за подкрепа, обикновено имат една и съща реакция. Те не са срещали никой друг със същото заболяване и не могат да повярват на сходния им опит. Наличието на подкрепящи приятели и семейство е страхотно, но тяхното ниво на разбиране е достига само дотам, че имате определено заболяване. Хората, които са изправени пред същите предизвикателства, могат да споделят истории за най-добрите си практики, както и триумфите си. Така може да изминете дълъг път по отношение на вашата собствена мотивация и перспективи.
 • Споделяйте това, което смятате за уместно. Притеснявате ли се, че сте скрили състоянието си от колеги или защото не знаете какво да кажете на приятелите и семейството си? Всеки се справя по различен начин с болестта на Крон и вие сами трябва да решите на кого да кажете и кога. Когато решите, че времето е настъпило, информирайте ги с нещо като: „Просто искам да знаете, че имам храносмилателни нарушения, които засягат това, което мога да ям.”
 • Започнете с основните неща. Повечето хора с болестта на Крон установяват, че се чувстват по-добре при спазване на следните изисквания:
 • Яжте малки количества по-често през деня вместо няколко големи хранения. Избягвайте мазни храни, особено пържени ястия. Намалете млякото и млечните продукти, които могат да бъдат трудни за смилане. Ограничете храните с високо съдържание на фибри и тези, които са по-трудни за смилане, като пуканки, семена и ядки.
 • Работете с диетолог. Може да искате да избегнете определени храни или групи храни, които знаете, че влошават симптомите по време на обостряне. Въпреки това, когато премахнете цели групи храни от диетата си, вие рискувате недохранване. Диетолог може да ви помогне да създадете хранителен план, който да избягва храните, които ви причиняват дискомфорт.
 • Ограничете кофеина. Както алкохола, кофеинът също може да влоши някои симптоми на болестта на Крон, включително диарията. Кофеинът се съдържа в кафето, чая, шоколада и някои газирани напитки. Внимателно прочетете етикетите на храните и напитките, които купувате, за да проверите за съдържание на кофеин. Кофеинът преди лягане може да попречи на съня ви, така че ако приемате кофеин, не забравяйте да го ограничите до началото на деня.
 • Придържайте се към плана за лечение. Иска ви се да пропуснете лекарствата, когато се чувствате по-добре, но рискувате да се влошите, ако го направите. Важно е да приемате лекарствата според указанията на Вашия лекар. Ако смятате, че е необходима промяна, първо говорете с Вашия лекар.
 • Избягвайте противовъзпалителните лекарства, които са без рецепта. Много хора с болестта на Крон имат ставни болки и се нуждаят от нестероидно противовъзпалително лекарство като ибупрофен или напроксен. Лекарствата без рецепта, с изключение на ацетаминофен ( парацетамол), като цяло вредят на болестта на Крон. Друга причина да се избегнат тези болкоуспокояващи: те могат да причинят язви в лигавицата на червата. Говорете с Вашия лекар за възможностите ви за прием на обезболяващи средства. Бъдете внимателни с антибиотиците. Антибиотиците понякога могат да причинят симптоми на болестта на Крон. Не ги приемайте, освен ако Вашият лекар не е предписал антибиотици по определена причина ( като например инфекция, която не може да се самоизлекува). Предпазете се от загуба на костна маса. Болестта на Крон и някои от медикаментите за нейното лечение могат да повишат риска от развитие на остеопороза, което прави костите слаби и крехки, увеличавайки риска от фрактури. Говорете с Вашия лекар или диетолог за това как да получите достатъчно калций, витамин D и други хранителни вещества в диетата си, за да поддържате костите си здрави. Направете скрининг за рак на дебелото черво. Ако имате болест на Крон, съществува увеличен риск от развитие на рак на дебелото черво, така че е важно да правите редовно колоноскопии, за да проверите за признаци на заболяването. Говорете с Вашия лекар за това колко често трябва да се изследвате. Имунизирайте се. За да сте здрави, обмислете да се ваксинирате срещу грип, пневмония и човешки папиломен вирус, както и срещу хепатит А и Б. Проверявайте редовно здравния си статус. Ако се чувствате добре, може да посещавате Вашия лекар два пъти годишно. Но ако често имате обостряния, може да се наложат по-чести прегледи, евентуално корекции на лечението. (Една забележка с оглед безопасността ви: Никога не променяйте дозата на лекарството, графика или какъвто и да е друг аспект от вашия здравен план. Това може да има опасни резултати.) Оценете бързо получените нови симптоми. Някои усложнения на болестта на Крон като абсцеси, язви, анални фистули и фисури са редки, но трябва да знаете признаците и симптомите и да се свържете с Вашия лекар, ако ги изпитате. Може да се нуждаете от лекарства с рецепта, за да ги лекувате. Лекарства без рецепта и други методи за домашни условия, като кремове за локално приложение и седящи вани също могат да помогнат в някои случаи, например за облекчаване на болката от анални фисури. Стартирайте дневник. Нещо, което помага на много хора с болестта на Крон да управляват живота си по-добре, е воденето на дневник. Включете информация за това, което ядете, кога ядете, кога тренирате, кога изпитвате стрес и всичко друго, което засяга вас и симптомите на заболяването на Крон. Редовното препрочитане на записките ви помага да видите какво ви кара да се чувствате добре и какво може да има отрицателно въздействие върху вашето здраве. След това споделете информацията с Вашия лекар и го използвайте, за да настроите плана за лечение на болестта на Крон, ако е необходимо. Вземете си отпуск или почивка Ако сте диагностицирани с умерена до тежка форма на болестта на Крон може да установите, че се налага известно време да отсъствате от работа, от университета или да откажете други ангажименти. Причина за това може да е обостряне и значително общо неразположение или необходимост да посетите лекар. Ако работите, трябва да имате предвид, че болестта на Крон е признато заболяване и имате право да отсъствате от работа, когато не се чувствате добре. В много фирми има отдели за управление на човешките ресурси или консултанти, които могат да ви разяснят правата и да Ви помогнат да направите нужните корекции на работното място или да организирате работата си по друг начин така, че да отговаря на Вашите нужди. Колко информация за Вашето заболяване ще споделите с другите, включително с Вашите работодатели, зависи изцяло от Вас, като това може да зависи и от отношенията Ви със съответните хора. Вашият лекар или медицинска сестра могат да Ви посъветват как да подходите в случая, както и да Ви предоставят писмено потвърждение за заболяването и записаните часове за преглед, ако това се изисква от работодателя Ви.