Responsive image

Какво представлява Улцерозният колит?

Причината за Улцерозен колит е неизвестна, но заболяването може да засегне всекиго. Заболяването може да се развие във всякаква възраст, но най-често засяга лица на възраст между 10 и 40.

Колит означава възпаление на колона (част от дебелото черво) черво.

Улцерозен означава, че е възможно развиване на язви на местата, където лигавицата на червата е увредена от възпалението като тези язви често кървят.

В следствие на възпалението на дебелото черво и лигавицата се образува голямо количество слуз. Тази комбинация от възпаление и разязвяване причинява коремен дискомфорт и често изпразване на червото. Улцерозният колит е резултат от необичаен отговор на имунната система на организма. При нормални обстоятелства определени клетки и белтъци карат имунната система да защитава организма от инфекции. При хора с ХЧВЗ имунната система отговаря по погрешен начин спрямо храни, бактерии и други материи в червата. Когато това се случи, организмът изпраща бели кръвни клетки в тъканите на червата, където се образуват възпаление и разязвяване.

Разликата с болестта на Крон се състои в това, че болестта на Крон може да засегне всяка една част от гастроентерологичния тракт, докато улцерозният колит засяга единствено дебелото черво. Друга разлика е, че докато при болестта на Крон могат да бъдат засегнати всички слоеве на стената на дебелото черво, улцерозният колит засяга само лигавицата (lining) на червото.

Responsive image

Responsive image

Видове улцерозен колит

Улцерозният колит може да засегне различни сегменти от гастроинтестиналния тракт. Тъй като симптомите и усложненията при пациенти с подобно заболяване могат да варират в зависимост от вида и остротата на проявлението на заболяването, тези пациенти е важно да познават вида улцерозен колит с който са диагностицирани и как той ще ги засегне.

В следващите редове ще намерите кратка класификация на различните видове улцерозен колит според разпространението им, обичайни симптоми и възможни усложнения.

Улцеративен проктит

При около 30% от пациентите заболяването започва като улцерозен проктит. При тази форма заболяването се локализира в крайната част на правото черво (ректума). Поради ограничената локализация, тази форма протича с умерена тежест и по-благоприятно от другите видове. Асоциира се с малко на брой възможни усложнения и предполага добри изгледи за възстановяване, по-добри от тези при повечето по-чести заболявания.

Проктосигмоидит

Засяга ректума и сигмоидното черво, което се намира непосредствено над ректума. Симптомите включват кървава диария, крампи, чести позиви за изхождане, познати като тенезми. В периода на обостряне може да има оплаквания от умерена болка в долната лява част на корема.

Левостранен /ляв/ колит

Започва от ректалната част и може да обхване целия ляв дял на дебелото черво. Симптомите включват липса на апетит, загуба на тегло, диария, силна болка в лявата част на корема и кървене.

Пан-улцерозен /разпространен/ колит

Обхваща цялото дебело черво. Симптомите включват диария, силна коремна болка, крампи и значително отслабване на тегло. Потенциални усложнения са масивно кървене и остро разширяване на червото, което може да доведе до необходимост от хирургична намеса.


Responsive image

Какво причинява УК?

Въпреки, че е постигнат значителен напредък в проучването на ВЧЗ, изследователите все още не знаят от какво точно се причиняват тези заболявания. Проучвания показват, че възпалението може да бъде провокирано от множество фактори: наследственост, имунна система, околна среда. Чужди субстанции /антигени/ в околната среда могат директно да причинят възпаление или могат да провокират организма да реагира с възпаление като защитна реакция, което да продължи неконтролирано дълго време. Изследователите вярват, че след като имунната система на пациент с хронично възпалително чревно заболяване “се включи”, тя не знае кога е подходящото време “да се изключи“. Като резултат това възпаление причинява увреждане на червата и причинява симптомите на ХЧВЗ. Затова основната цел на лечението е да помогне на пациентите за по-добро регулиране на тяхната имунна система.


Responsive image

Диагностицка на улцерозен колит

При диагностициране на Улцерозен колит е важно да научите колкото може повече за самото заболяване. С по-доброто разбиране на естеството на заболяването, пациентът ще бъде по-подготвен да се справя със симптомите и да живее пълноценен живот.


Responsive image

Как се развива Улцерозният колит?

Улцерозният колит е рецидивиращо заболяване, което означава, че в определени моменти симптомите са активни (това се нарича обостряне или рецидив), а в други е възможно симптомите да изчезнат частично или напълно (това се нарича ремисия). Видът и тежестта на симптомите, както и честотата на тяхната поява, варират при различните лица.

Средно в рамките на една година около половината пациенти, страдащи от Улцерозен колит, преживяват само малък брой леки симптоми. При другата половина обаче настъпва обостряне, което може да се развие бързо в рамките на няколко дни или постепенно, в продължение на няколко седмици. Тези епизоди на обостряне понякога могат да доведат до хоспитализация.

Един от най-важните и показателни симптоми е честото ходене до тоалетна (може да стигне до 30 пъти за денонощие), съпроводено с отделяне на редки и кървави изпражнения, които са премесени със слуз или гной. Преди всяко посещение на тоалетната може да има спастична болка в долната част на коремната област. Друг симптом е образуването на голямо количество газове и подуване на корема.


Responsive image

Симптомите на рецидив (обостряне) обикновено включват:

При около половината от пациентите с улцерозен колит симптомите са умерено тежки. Необходима е консултация с лекар, ако се наблюдават следните симптоми:

  • Диария или спешна нужда да отидете до тоалетна – тези симптоми може да варират от леки до тежки
  • Кръв, смесена с диария
  • Крампи или болки в стомаха или корема
  • Болки при изхождане
  • Възпаление на ректума
  • Общо неразположение особено ако обострянето засегне голяма част от храносмилателна Ви система или продължи дълго време (това може да включва температура, отпадналост, гадене, загуба на тегло и анемия)

Хората, с улцерозен колит често се оплакват от липса на апетит, загуба на тегло и отпадналост. При малки деца с улцерозен колит растежът и развитието могат да се забавят.

Симптомите при улцерозния колит идват и си отиват. Периодите на ремисия траят месеци, дори години, докато симптомите се завърнат отново. Непредвидимото развитие на заболяването затруднява понякога лекарите да определят доколко ефективен е бил даден курс на лечение.

Коликообразните болки в лявата част на коремната област могат да бъдат свързани с повишаване на телесната температура. Като цяло пациентът се чувства изтощен, отпаднал, загубва част от теглото си, може да се появи и анемия, която е резултат от кървящите язви.

Редица усложнения на хроничния улцерозен колит могат да се появят. Загубата на вода, кръв и протеини сериозно уврежда организма. При малките пациенти води до проблеми в растежа, а при възрастните - до намаляване на телесното тегло, анемия.

Едно от най-опасните усложнения на заболяването е токсичният мегаколон, при който се наблюдава прекомерно издуване на колона (дебелото черво), висока температура и опасност за чревна перфорация с последващ септичен шок.

Responsive image

В днешни дни токсичният мегаколон се появява рядко. Кървенето от язвите може да бъде и животозастрашаващо в някои случаи. Хроничният улцерозен колит понякога води до други заболявания, които засягат органи, които не са свързани с храносмилателната система- могат да се засегнат кожата, ставите, очите, черния дроб.


Responsive image

По време на ремисия

Между епизодите на обостряне възпалените части на дебелите черва заздравят и симптомите отшумяват. Затова хората, които живеят с Улцерозен колит като цяло би трябвало да се почувстват по-добре.


Responsive image

Поговорете за това в интернет

Между епизодите на обостряне възпалените части на дебелите черва заздравят и симптомите отшумяват.

Има множество онлайн форуми, където може да споделите преживяванията и опита си с Улцерозния колит и да потърсите помощ или съвет от други пациенти. Тези форуми обикновено посрещат топло новите си членове като може да използвате произволно потребителско име за да запазите своята анонимност, ако предпочитате това.

Това е чудесен начин да потърсите и получите подкрепа от други хора, които разбират точно, какво е да се живее с Улцерозен колит – и въздействието, което това може да окаже върху Вашия живот. Форумите често са свързани и с благотворителни организации, посветени на Улцерозен колит, където също може да получите подкрепа.

Patient.co.uk

Colitis UK

Ежедневна сила

HealingWell.com